Persienner & Rullgardiner – Tips på rengöring

tjej-rengör-persienner

Medan vi alla vill hålla våra persienner rena och välskötta, är det inte alltid den roligaste uppgiften på vår att-göra-lista. De flesta bryr sig inte om att rengöra sina persienner förrän de fylls med smuts och damm och inte lämnar något annat val än att rengöra dem, eller att aldrig kunna se ut igen.

Hjälpfulla tips för hur man gör rent persienner & rullgardiner

När det gäller rengöringen av antingen aluminium- eller vinylpersienner har du tur för de är båda relativt enkla att rengöra. Du kan använda tvål och vatten, en dammsugare (med rätt tillbehör), fjädervippa, dammtrasa eller en dammborste.

Nedanför är några saker du bör ha i åtanke när det gäller rengöring av dina persienner.

 • Generellt sett är det lättare att rengöra ofta och regelbundet med hjälp av en dammvante, dammtrasa eller en dammsugare med en rund borste för att behålla ett trevligt, rent utseende på dina aluminium- eller vinylpersienner. Faktum är att, om du tar dessa steg veckovis eller två gånger i månaden, så kommer det ordentligt minska hur ofta du kommer behöva ta bort dina persienner för intensivare rengöring.
 • Kemiskt behandlade dammtrasor är effektiva på att ta bort damm mellan spjälorna och från ytan av persiennerna.
 • Om du måste utföra en djupare rengöring som kräver att persiennerna tas bort och sprutas med vatten, så se till att spjälorna är nere för att undvika skada.
 • Du kan lägga persiennerna i ett kar med varmt, löddrigt vatten för rengöring. Se till att lägga en handduk på botten av karet för att undvika repor.
 •  En annan effektiv metod är att använda en svamp (antingen blöt eller torr) för att rengöra persiennerna regelbundet.
 • Undvik att använda skursvampar av metallmaterial när du rengör persiennerna eftersom de kan skada ytan. Du bör se till att dina fönster är rena och dammfria innan du hänger tillbaka persiennerna. Du bör även se till att alla hörn och mellanrum i persiennerna är torra, eftersom fukt fungerar som en dammagnet. Träpersienner utgör andra problem och kräver andra procedurer för rengöring än de vanligaste aluminium- eller vinylpersiennerna. Du kan inte använda vatten, vilket betyder att flera av metoderna som nämns ovan inte fungerar. Dessa tips är bättre för rengöring av träpersienner:
 • Dammvantar, dammtrasor och dammsugare med runda borstar är utmärkta för att rengöra träpersienner, de kan användas när persiennerna hänger eller när de ligger platt ner för rengöring.
 • En del träpersienner kan rengöras med en fuktig (väldigt lätt fukt) trasa. Kontrollera tillverkarens instruktioner innan du gör det och om du inte hittar dem, så undvik att använda vätska överhuvudtaget.
 • Rör dig frän vänster till höger eller tvärtom när du dammar av horisontella persienner och drag nedåt när du dammar av vertikala persienner.
 • Om du vill fokusera på vissa punkter, så koncentrera dig på problemområdet med en torr dammtrasa.

Rullgardiner

Rullgardiner tenderar att dra till sig mer damm än de andra som nämns i den här artikeln. De behöver därför mer regelbunden rengöring för att undvika svår dammuppbyggnad.

 • Dammsugning och borstning är de effektivaste metoderna för att ta bort damm från rullgardiner. Att göra det förlänger även skönheten i dem.
 • Du kan rengöra dem genom att blöta ned dem med vatten men var försiktig när du gör det, eftersom de kan tappa färgen. Du kan ta med dem till kemtvätten istället för att riskera att skada dem genom att tvätta dem hemma.

En sista notering: om du torkar av dem med en duk med lite sköljmedel när du rengjort dem kommer du märka att de håller dammet borta lite längre än om du inte gör någonting alls.