Så rengör du glas och kristall

så polerar och rengör du glas och kristall

Kristall och glas har förmågan att elegant lysa upp ditt middagsbord. Skenet från glaset reflekterar sofistikerat och går inte att finna i något annat material, som exempelvis plast.

Men, både kristall och glas kan tappa sin lyster på grund av en otillräcklig rengöring och även med åldern, och får då ett väldigt matt och tråkigt utseende.

Här följer några tips på att hålla dem både klara och glänsande.

Hur man rengör kristaller och andra glasföremål

Använd aldrig diskmaskinen för att göra ren dem. Det är alltid viktigt att komma ihåg att både kristaller och glas egentligen är gjorda för att diskas för hand. Glas är ett delikat material och ändringarna av temperaturen i diskmaskinen kan skada det och lämna missfärgningar genom gråa streck och ränder. De hårda vattenstrålarna och den höga temperaturen kan också repa glasytan, samt till och med göra så att de spricker eller går sönder.

Tandkräm på repor

Använd tandkräm till irriterade repor. Denna enkla hushållsprodukt kommer hjälpa dig att hålla ditt glasföremål fläckfritt. Dutta på lite tandkräm på repan, gnugga lätt i 30 sekunder och torka av med en mjuk och blöt trasa.

Vinäger får bort strecken

Vinäger är också bra till att rengöra olika glasföremål och kristaller. Värm upp utspädd vinäger i en kastrull och lägg ner föremålet under vatten i några sekunder. Detta kommer att ta bort de gråa strecken på glasföremålet. Diska det därefter med vanligt diskmedel och vatten och skölj sedan. Om glaset fortfarande har ränder applicera då vinägerslösningen direkt på fläcken och gnugga tills de försvinner. Att låta föremålet ligga i blöt i lösningen under en längre tid kan också hjälpa.

Bakpulver och vatten för rengöring

Bakpulver och vatten är en annan bra kombination för rengöring. Applicera smeten gjord av vatten och bakpulver på det skadade området och gnugga försiktigt. Men var försiktig med själva skrubbningen på ytan, då för mycket av det kan lämna egna permanenta märken på glaset.

Diska dina glasföremål med en liten del av ammoniak. Låt kristallerna eller glasföremålet ligga i blöt i en vatten- och ammoniakblandning under 30 minuter för att ta bort gråa streck. Glöm inte att skölja väl efteråt för att få bort all ammoniak från glaset.

Glasföremål med guld och silveröverdrag får aldrig rengöras med dessa medel. Kemikalierna kan skada eller ta bort pläterringen. Om du har ett föremål med detta så diska det i milt diskmedel och vatten, och använd en mjuk trasa för att undvika att repa metallpläterringen.

Ris och vinäger får bort mineralbeläggningar

Försök att blanda ris och vinäger för att få bort mineralbeläggningar. Snurra runt vinägern i glaset som behöver rengöras och lägg sedan i några riskorn. Skaka runt blandningen inne i glaset. Detta borde skrubba bort alla beläggningar och missfärgningar på glaset och lämna det glänsande igen.

Några sista ord: kom ihåg att glas är ett delikat material och alltid ska hanteras försiktigt. Temperaturförändringar kan spräcka den eleganta ytan av kristallen, medan en lufttorkning kan leda till mineral och kalciumbeläggningar.

Diska alltid kristaller och glasföremål för hand och torka dem försiktigt torra med en mjuk ren handduk. På så sätt kommer de behålla sin skönhet och elegans, och skänka njutning till ditt middagsbord under många år till.

Kontakta vår städfirma för bäst prisvärda flyttstädning Karlstad kan erbjuda!